Raoul Du Pré van de Volkskrant geeft Geert Wilders geen schijn van kans meer

‘Negeer Wilders niet, maar spreek hem tegen’

OPINIE – Raoul du Pré – chef van de politieke redactie van de Volkskrant – VK 25/03/2014, 11:30

Commentaar Een cordon sanitaire tegen Wilders is niet nodig, schrijft Raoul du Pré in het commentaar van de Volkskrant. ‘Hij heeft zichzelf feitelijk al volledig geïsoleerd.’
Zelfs wie nog twijfelde weet nu zeker dat de uiterst rechtse flank van de Nederlandse politiek wordt aangevoerd door een man die onverantwoordelijk omgaat met zijn invloed, in rap tempo radicaliseert, zijn eigen partij als een radeloze alleenheerser bestuurt en daarmee zijn eigen kiezers tekort doet. …..
chef journalist tekst
‘Wat doen we met Geert?’ In Den Haag barst nu het debat los over de vraag ‘wat doen we met Geert?’ Een cordon sanitaire, zoals ooit tegen Janmaats Centrumpartij? Met z’n allen afspreken dat we net doen alsof de PVV niet bestaat? Weglopen of demonstratief de krant gaan lezen als Wilders spreekt of een motie indient? Elke vorm van regeren met de PVV uitsluiten? Dat laatste is feitelijk al het geval. PvdA, GroenLinks, D66, SP en ChristenUnie besloten in 2009 al, onafhankelijk van elkaar, niet met Wilders in zee te gaan. Nu VVD en CDA zich schoorvoetend aansluiten, is de blokkade een feit.

Daarmee heeft Wilders zichzelf effectief geïsoleerd. In navolging van veel van zijn partijgenoten zal ook een deel van zijn kiezers op den duur hopelijk gaan inzien dat een stem op hem een verloren stem is. Daar is geen cordon sanitaire voor nodig. Integendeel: het is niet te hopen dat Rutte, Van Ojik en de rest nu gaan doen alsof Wilders niet bestaat. Zijn kiezers hebben er recht op te horen waarom hij zijn zin niet krijgt. Het is ook niet erg om af en toe een PVV-motie te steunen, zolang onfatsoen maar een krachtig weerwoord krijgt. Juist in dat weerwoord zijn andere partijen nogal eens tekortgeschoten. Daar ligt nu hun opdracht: niet negeren, maar tegenspreken.
jar50_-_pin_up_02

rutte-Wilders schij op alles

Advertisements